Κόψιμο νυχιών

Δημοσιεύτηκε απο Evita 09/03/2015 0 Σχόλια Φροντίδα,

Το να κόβετε τα νύχια του σκύλου σας είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό και πρέπει να επαναλαμβάνεται ανά τέσσερις έως πέντε εβδομάδες. Μπορείτε να το κάνετε μόνοι σας ή να πάτε στον κτηνίατρο που παρακολουθεί τον σκύλο σας για να τα κόψει εκείνος. Εκείνος θα σας δείξει πως γίνεται και εδώ που τα λέμε καλό θα ήταν να δείτε την διαδικασία από κάποιον πιο ειδικό πριν το κάνετε μόνοι σας. Σε περίπτωση που ο σκύλος σας αντιστέκεται γενικώς στην όλη διαδικασία καλό θα ήταν να το κάνετε μόνο με τη βοήθεια του κτηνίατρου. Το συγκεκριμένο σενάριο μπορεί να αποφευχθεί με το να μάθετε να κόβετε τα νύχια του σκύλου σας από τότε που είναι σε μικρή ηλικία.

Λόγοι για να κόβετε τα νύχια του σκύλου σας

Είτε το αναγνωρίζει είτε όχι, είναι πολύ καλύτερο ο αγαπημένος σας φίλος να έχει τα νύχια του σε καλή κατάσταση και να κόβονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Φυσικά είναι πιο καλαίσθητο αλλά εάν δεν κόβονται εγκυμονούν και κινδύνους για προβλήματα υγείας:

  • Τα μακρυά νύχια μπορεί να γυρίσουν πιέζονται προς την πατούσα και να προκαλούν πόνο, πληγές και μολύνσεις.
  • Μπορούν να προκαλέσουν μικρές παραμορφώσεις στην περιοχή της πατούσας και υπάρχει και σοβαρό ενδεχόμενο ο σκύλος να μην μπορεί να περπατήσει σωστά.
  • Τα υπερβολικά μακρυά νύχια είναι πιθανό να αναγκάσουν τον σκύλο να περπατά με το πίσω μέρος της πατούσας του και να δημιουργήσει και άλλα προβλήματα στο υψηλότερα σημεία του ποδιού λόγω της μη σωστής- φυσιολογικής κίνησης τους.

Συχνότητα

Το ιδανικό είναι να μην ακούγονται τα νύχια του σκύλου όταν περπατά στο πάτωμα. Υπάρχουν μερικοί ιδιοκτήτες σκύλων που τα κόβουν πολύ συχνά. Σχεδόν κάθε 2 εβδομάδες. Όμως και αυτό είναι λίγο υπερβολικό. Μια συχνότητα της τάξης των 4 με 5 εβδομάδων είναι πολύ καλό διάστημα για την περιποίηση των κάτω άκρων.

νυχοκόπτης-σκυλων

 

Νυχοκόπτης για σκύλους

Στο εμπόριο υπάρχουν νυχοκόπτες για σκύλους οι οποίοι είναι ειδικοί για τις πατούσες των αγαπημένων μας φίλων. Μη χρησιμοποιείτε ψαλιδάκι ή νυχοκόπτες που προορίζονται για ανθρώπους. Είναι πολύ πιθανό να ταλαιπωρηθείτε χωρίς κανένα αποτέλεσμα και υπάρχει κίνδυνος να τραυματίσετε τον σκύλο σας.

 

 

 

Κόβοντας τα νύχια του σκύλου

Μπορείτε να κόψετε να νύχια του σκύλου σας σε οποιοδήποτε μέρος στο σπίτι πιστεύετε πως θα σας βολέψει. Το καλύτερο εάν έχετε μικρό σκύλο είναι να τον βάλετε πάνω σε ένα τραπεζάκι παρά να τον έχετε στο πάτωμα ή την αγκαλιά σας. Για μεγαλύτερους σκύλους καλό θα ήταν να έχετε μια βοήθεια από κάποιον για να κρατάει το σκύλο.

1. Ξεκινήστε με τα πίσω πόδια. Γυρίστε αντίθετα από τον σκύλο και χρησιμοποιείστε ελαφρά το βάρος σας για να κρατάτε αντίσταση ώστε να μην κινείται ο σκύλος.

2. Σηκώστε την πατούσα όσο χρειάζεται χωρίς να  βάζετε υπερβολική δύναμη και προκαλέσετε άθελα σας τραυματισμό στο σκύλο.

3. Κόψτε το κάθε νύχι ξεχωριστά προσέχοντας να να μην πάτε πολύ μέσα.

4. Μόλις τελειώσετε με τα πίσω νύχια ξεκινήστε με τα μπροστινά. Σταθείτε μπροστά στον σκύλο κοιτάζοντας την πατούσα.

5. Κόψτε  όσο χρειάζεται τα νύχια.

6. Προαιρετικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λίμα για να λιμάρετε και να λειάνετε λίγο τα νύχια.

7. Δώστε του μια ωραία λιχουδιά και επιβραβεύστε τον που ήταν καλό παιδί!

ΠΡΟΣΟΧΗ

Στα νύχια των σκύλων περνούν αιμοφόρα αγγεία και υπάρχει περίπτωση αιμορραγίας εάν κόψετε υπερβολικά πολύ τα νύχια του νυχια-σκυλουσκύλου σας. Εάν είναι μαύρο χρώμα ή σκούρα δεν μπορείτε να δείτε αυτά τα αγγεία. Αν όμως είναι άσπρα τα νύχια του σκύλου τότε φαίνεται μια ροζ κηλίδα πολύ κοντά στην πατούσα στη βάση του νυχιού.

Πάντοτε να κόβετε τα νύχια του σκύλου σας με προσοχή και καλό θα ήταν να έχετε λίγο αντισηπτικό που θα σας υποδείξει ο κτηνίατρος εάν υπάρξει αιμορραγία. Εάν  δεν είστε σίγουροι για το πόσο πρέπει να κόψετε τα νύχια του σκύλου σας τότε να αφήσετε να το κάνει ο κτηνίατρος ή κάποιος πολύ πιο έμπειρος από εσάς.

Πηγή: http://www.ratsesskylon.gr

Αφήστε σχόλιο